Ki-be kapcsol a kaméleon

Jajjj, elfáradtam :D Milyen cuki egyébként, hogy kaméleon úr bekapcsol, és odanéz, mintha ezt mondaná: móóó, most mi van? Most láttok?

Én is akarok otthonra kaméleont. Nem is olyan nehéz a tartása. Lássuk:

A kaméleonokról mindenkinek a színváltoztató képességük jut eszébe, de sokan nem tudják, milyen állat is valójában, mivel a faj rendszertani besorolása is csak a múlt század végén történt meg. Nagymamáink még biztosan nem tanulták az iskolában, milyen különleges teremtmény is a kaméleon.

A világon körülbelül 150 kaméleonfaj él. Megtalálhatók Dél-Európában, Afrikában, Indiában és Sri Lankán. Az esőerdőkben és a sivatagokban is alkalmazkodtak a fajok a szélsőséges körülményekhez. Vannak fán vagy bokron élő és talajlakó kaméleonok is. A kaméleonok jelenleg is érvényes rendszertani besorolását Klaver és Böhme végezte el 1986-ban.

HÜLLŐK OSZTÁLYA (REPTILIA)
Pikkelyes hüllők rendje (Squamata)
Gyíkok alrendje (Sauria)
Kaméleonfélék családja (Chamaeleonidae)
Törpekaméleonok alcsaládja (Brookesiinae)
Nemzetség:
Brookesia
Rhampholeon
Valódi kaméleonok alcsaládja (Chamaeleonidae)
Nemzetség:
Bradypodion
Calumma
Chamaeleo
Furcifer
Sátorhelyi Tamás

Ha kaméleontartásra adjuk a fejünket, jól meg kell gondolni, milyen fajt választunk. A legkönnyebben tartható a Chamaeleo calyptratus (jemeni vagy sisakos kaméleon) és a Chamaeleo chamaeleon (közönséges kaméleon). Jobb, ha a többi tapasztalt terraristáknál nevelkedik. Magyarországon legnépszerűbbek a sisakos kaméleonok.

A többit itt olvashatjátok

Email küldése
X