A két leghíresebb Cooper egy helyen

Egy Alice és egy Mini

Alice Cooper:

Alice Cooper (eredeti nevén Vincent Damon Furnier) (Detroit, Michigan, 1948. február 4.) amerikai rockénekes.

Alice Cooper zenei karrierje a ’60-as évek elején indult. 1964-ben alapította meg társaival Earwings néven első zenekarát. 1966-ban The Spiders-re, 1968-ban pedig Nazz-re változtatták nevüket. 1969-ben vette fel a zenekar, és maga az énekes is az Alice Cooper nevet. Ugyanebben az évben fedezte fel őket Frank Zappa, aki hozzásegítette őket első lemezszerződésükhöz.

Bár zeneileg nem voltak stílusteremtők, szokatlan nevük, botrányos megjelenésük (női ruhában vagy magukra hányt lenge rongyokban léptek fel, erősen és excentrikusan kisminkelve) és dalszövegeik, valamint az ezt kísérő színpadi show miatt mégis az ő nevükhöz kötik az úgy nevezett shock-rock műfaj elterjedését. Koncertjeiken állandó kellék volt a kényszerzubbony, az óriáskígyó és a különböző kínzóeszközök.

Mini Cooper:

Mini a világ egyik legsportosabb kisautója. A Mini történetének kezdete az ötvenes évekig vezethető vissza. Elsőként a British Motor Corporation elnöke, Leonard Lord szorgalmazta, hogy szükség lenne egy teljesen belföldi gyártású, kis fogyasztású, gazdaságosan üzemeltethető, alacsony karbantartásigényű, a széles néprétegek által is elérhető árú kisautóra, majd 1957-ben megbízást adott Sir Alec Issigonis számára az autó megtervezésére. Kikötésként mindössze annyit adott meg, hogy négy személy elférjen benne, megbízható, olcsó és a BMC autóihoz hasonlóan sportos és jó hajtású legyen. Eleinte nehéz feladat volt megfelelően elhelyezni a motort, a sebességváltót, és a négy ülést. 1958-ra megszületett a kisautó rajza. A jobb kormányzás, és a jó helykihasználás érdekében a kerekeket a karosszéria négy sarkába tervezték. A kis motor az alig 700 cm3-es űrtartalom ellenére kellően erős volt. Az akkoriban szokásos négyfokozatú sebességváltót kapta, így lendületes, gazdaságos és alacsony fogyasztású lett. Mivel az 1959-ben bemutatott prototípus az eredetileg tervezett motorral túl gyorsnak bizonyult, ezért a sorozatgyártású modell egy kisebb (25LE) teljesítményű motort kapott, ami szintén megfelelően mozgatta a mindössze 600 kilogrammos önsúlyú kocsit. Később John Cooper megalkotta a Mini Cooper S-t, ami versenyeken kiválóan helytállt. A Mini az évek során nagyon sokat fejlődött, de még a mai modell is hűen őrzi az első példány jellegzetessé vált vonásait. Ilyen például a kerek fényszóró, a sportos viselkedés.

Forrás

Email küldése
X