Szomorú de igaz

Avagy sad but true. Az ajándék, aminek a világ jobbik felén örülnek a gyerkőcök, a világ másik felén éhbérért robotoló gyerekek kezében születik. Lehet.

Bár a kizsákmányoló körülmények között dolgoztatott felnőttek és gyerekek számát csak megbecsülni lehet, több szervezet szerint is legalább 200 millió ember érintett ebben. Az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO adatai szerint   legkevesebb 200 millió gyereket dolgoztatnak ilyen módon, szinte “modernkori rabszolgaként”,  az UNICEF  adatai pedig százötven milliónál is többre teszik az 5-14 év közötti, családjuk vagy környezetük által munkára kényszerített gyerekeket. (Ebbe nem számítják bele a saját  családjuk számára ellátott – nem veszélyes vagy kizsákmányoló – feladatokat.)

A kizsákmányoló gyerekmunka nagy részét az afrikai és ázsiai  országokban végzik, de a világ szinte minden országában előfordul: például Montenegróban 5 évvel ezelőtt az 5-14 éves gyerekek 10 százalékát, Albániában 12 százalékát dolgoztatták kizsákmányoló körülmények között (UNICEF adatok) .  Egy magyarországi civilszervezet, a Védegylet  egyik munkatársa, a korrekt munkafeltételekkel  gyártott – úgynevezett “fair trade” – termékek itthoni népszerűsítésén évek óta dolgozó Újszászi Györgyi  szerint a régióban elsősorban Bulgáriában és Romániában  fordul elő kizsákmányoló gyerekmunka: egyes helyeken a legnehezebb mezőgazdasági munkákat végeztetik el gyerekekkel. A termékek gyártási körülményeit is figyelembe vevő  “tudatos fogyasztók” tájékoztatására például az Anti-Slavery International weboldalán közzétett térkép  országokra bontva ad tájékoztatást  arról (márkanév nélkül), hogy mely termékek készülhettek gyerekmunkával, vagy elfogadhatatlan, embertelen körülmények között.

Forrás

Email küldése
X