10 csodálatos hely Magyarországon

10-gyonyoru-hely-magyarorszagon

Április 22. hagyományosan a Föld napja. Itt az ideje, hogy megismerkedjünk Magyarország 10 kevésbé ismert, ám annál gyönyörűbb helyszínével. Figyelem: tökéletes kirándulási ötletek következnek! Megsúgom, hogy én már mindegyik helyszínen voltam, és bármelyiket nyugodt szívvel tudom ajánlani Nektek :)

1. Az Egri vár másképp – Pilisborosjenő

Szerintem kevesen tudják, hogy az Egri csillagok forgatásához elkészítették az egri vár másolatát Pilisborosjenő mellett, a Nagy Kevély tövében. A falutól egy csodaszép sétával el lehet érni a romokat, és maga a környezet is megér egy jó kis nézelődést.

magyarorszag-legszebb-helyei-3-egri-var magyarorszag-legszebb-helyei-4-egri-var

2. Lak-völgyi tó, Bélapátfalva

Bélapátfalva felett magasodik a Bél kő, ami már maga is egy fantasztikus túra lehetőség a maga földöntúli kopár szikláival. De ha már szédülsz a magasban, akkor sétálj el a hegy tövében található Lak-völgyi tóhoz, ahol egy jót ehetsz, ihatsz, fürödhetsz és gyönyörködhetsz a hegy egyik legszebb panorámájával.

Nem Nyúltamos fotó forrás itt

magyarorszag-legszebb-helyei-5-bel-koi-tomagyarorszag-legszebb-helyei-6-bel-koi-to

3. Híd a pusztában avagy a Hortobágyi kilenc lyukú híd nagytestvére

Szintén kevesen ismerik ezt a meglepő látnivalót. Karcag és Püspökladány között, a semmi közepén van egy kőhíd, aminek a környékén nincs semmilyen folyó vagy víz, ami miatt elég furcsa és érdekes látványt nyújt. Miért van itt? Régen ezt a területet mocsár, láp és víz borította, a falvak közötti átkelés sok esetben csak csónakkal volt megoldható, ezért építettek ide egy eredetileg szintén kilenc lyukú hidat. Aztán egy árvíz elsodorta a szélső pilléreket, és maradt 7 lyuk a rendbetétel után. Viszont olyan frankón sikerült, hogy ennek a mintájára építették a hortobágyi kilenc lyukú hidat, amit azóta turisták ezrei fotózgatnak, nem tudván, hogy van egy nála izgalmasabb híd is a környéken.

magyarorszag-legszebb-helyei-7-hetlyuku magyarorszag-legszebb-helyei-81-hetlyukumagyarorszag-legszebb-helyei-8-hetlyuku

4. Dera szurdok

Szintén egy alig ismert remek túralehetőség Budapesttől egy köpésre, Pilisszentkereszt mellett. Patak, vízesés (már ha van víz, érdemes tavasszal menni), a szurdokon át- és átívelő kis fahidak, csodás környezet, csend és nyugalom, valamint a túra végén egy jó kis rét, ahol nyugodtan lehet szalonnát sütni vagy bográcsozni.

magyarorszag-legszebb-helyei-9-deraszurdok magyarorszag-legszebb-helyei-10-deraszurdok

5. Sajkod

Nem vagyok odáig meg vissza a Balatontól, de ezt a helyet még én is imádom. Miért pont Sajkod? Egyrészt a környezete fantasztikus: a Tihanyi félsziget tövében fekszik, jól elrejtve a főbb útvonalaktól. A partjánál néhány méter után már kezdődik is az erdő és a meredek emelkedő. Egy pici strandja van, azon kívül az érintetlen vízparton lehet bolyongani. Ráadásul aránylag kevesen is látogatják, így nem hering hangulatban töltheted el a nyaralásodat, hanem csendes fák árnyékban vagy a tiszta vízben lubickolva. Na meg kirándulhatsz is egy jót: innen indulva körbe lehet járni a Tihanyi félszigetet.

magyarorszag-legszebb-helyei-11-sajkod magyarorszag-legszebb-helyei-12-sajkod

6. Sár hegyi túraösvény és a Szent Anna tavi kápolna

Erről is kevesen tudnak, pedig egy kis csoda. Mátrafüredről kell elindulni, aztán bevetni magunkat a Mátra szépséges erdeibe. A túra során az egyik legkülönlegesebb látvány, ahogy egyszer csak a szemünk elé tárul egy ici-pici tó, a vízén pedig tükröződik a partján álló Szent Anna kápolna. A túra Gyöngyösön ér véget. Megéri!

Nem Nyúltamos fotó forrás itt

magyarorszag-legszebb-helyei-120-sar-hegyi-tanosvany magyarorszag-legszebb-helyei-19-sar-hegyi-tanosvanymagyarorszag-legszebb-helyei-20-sar-hegyi-tanosvany

7. Szarvaskő

Egertől nem messze található ez a kis falu. Sokan csak átautóznak rajta útban Szilvásvárad felé. Pedig ha vennék a fáradtságot, és megállnának, láthatnák milyen érdekes kis hely. A falu fölött egy magas szikla tetején egy várromról lehet letekinteni a völgybe. Elég nehéz, de cserébe rövid séta visz fel oda. Ha a vár után pedig tovább megyünk, akkor a Bükk egyik legszebb hegyoldaláról csodálhatjuk meg a környéket.

Fotók forrás itt és itt

magyarorszag-legszebb-helyei-17-szarvaskomagyarorszag-legszebb-helyei-18-szarvasko

8. Dunapart Kisoroszinál

Kisoroszi a Szentendrei szigeten északi részén található. Maga a sziget is nagyon szép, de ha Kisoroszin keresztül megyünk és a falu után még jó sokat megyünk földúton, akkor egyszer csak elérjük a helyi campinget. Innen gyalogosan pedig pár perc múlva a szerintem egyik legjobb Duna partot, ami a sziget leg északnyugatibb csücske. Vadregényes környezet, fák és bokrok, puha homokos és kavicsos talaj, sekély kellemes víz és kicsi lagúnák gondoskodnak arról, hogy élvezzük a szitut. A látvány is lenyűgöző: jobbra a Visegrádi vár, balra Nagymaros, előttünk pedig a Duna kanyarog. A parton ráadásul lehet sütögetni, bográcsozni, amit a látogatók előszeretettel művelnek is :)

Fotók forrás itt és itt

magyarorszag-legszebb-helyei-16-kisoroszi magyarorszag-legszebb-helyei-15-kisoroszi

9. Szállás hegy

A Mátra egyik legtutibb helye. Egészen véletlenül akadtunk rá egy túra során. Mitől olyan érdekes? Ez egy kis hegytető, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Mátra északi részére és a völgyben fekvő kis falukra, baromi közel van a Kékes tető, legalábbis a hegyről nézve. Ami még érdekesebb: a hegytető olyan, mintha letarolta volna valami katasztrófa helyzet. Kiszáradt és kidőlt fák, korhadó fatörzsek és füves pázsitos tisztás. A szélén azért óvatosan nézelődjünk: meredek szikla fal határolja, ahonnan jobb nem leesni. Ha totális csendre, nyugalomra és frankó látványra vágysz, akkor sétálj fel ide.

Fotók forrás itt és itt

magyarorszag-legszebb-helyei-14-szallashegy magyarorszag-legszebb-helyei-13-szallashegy

10. Apci bányató

Avagy más néven a Széleskő bányató. Apc mellett található. A falu után van egy ösvény, arra rátérsz, gyalogolsz egy csomót és már azon gondolkozol, hogy lehet mégse érte meg belekezdeni. Aztán viszont hirtelen egy kanyar után előtted terem egy valószerűtlenül szép és kedves kis tó. Megérkeztél. Körbe sziklák és erdő, a vízben rengeteg hal és különleges atmoszféra jellemzi. Olyan, mint egy kis mesebeli tó. Ajánlom mindenkinek ;)

Fotók forrás itt és itt

magyarorszag-legszebb-helyei-2-apc magyarorszag-legszebb-helyei-1-apc

Email küldése
X