9-fantasztikus-szobanoveny

A lakásainkban, házainkban keringő szennyezett levegő sok sok betegségnek lehet az oka. A legtöbben olyan lakásokban élünk, amik betonból, téglából épültek, amik folyamatosan mérgező anyagokat bocsájtanak ki. Különböző baktériumok, penész, por, vegyi anyagok mérgezik folyamatosan az életterünk levegőjét.

Szerencsére vannak olyan szobanövények, amik fantasztikusan tisztítják a levegőt. Kevesen tudják, hogy a legtöbb gond fő oka a kevés szellőztetés. Ezek a növények viszont segítenek nekünk! Ők a legjobb leveles légtisztítók, jobbak bármilyen kütyünél vagy vegyszernél, amit a boltban megvehetsz!

Cserepes krizantém (Chrysanthemum)

A NASA jött rá, hogy ez a növény egy igazi légtisztító vadállat :) Megtisztítja a levegőt a benzoltól, formaldehidtől, ammóniától, ráadásul olcsó is és kültérre is lehet ültetni!

Csokrosinda (Chlorophytum)

A csokrosinda a legjobb választás azoknak, akiknek kevés ideje van és mindig elfelejtik meglocsolni a növényeket. Ennek az oka az, hogy ez a növény rendkívül kevés törődést igényel, nagyon egyszerű és igénytelen. Elég nagy eséllyel van valamelyik szomszédodnak is, szóval tudsz kérni tőlük néhány szárat, amiből már te is tudsz magadnak újat növeszteni. A csokrosinda elnyeli az összes vegyi anyagot, amit a takarítás során a lakás levegőjébe juttatsz mindenféle takarítószerrel.

Sárkányfa (Dracaena)

Nevezik agglegény növénynek is, talán nem is véletlenül :D Annyira egyszerű a tartása és annyira igénytelen, hogy még a kertészetben járatlan agglegények is tudnak ilyet nevelni otthon. Több, mint 40 fajtája létezik, így bőven van miből választani. A dracaena kiválóan tisztítja a levegőt, elpusztítja a benzolt, triklór-etilént és a xilolt. Viszont enyhén mérgező is, ezért ha van kisállatunk otthon – kutya, cica, vagy más – akkor gondoljuk át jól, hogy melyik maradjon életben.

Fikusz (ficus)

A fikusz a legnépszerűbb “mini fa” a világon, a magyar háztartások nagy részében is találhatunk belőle. Ha elülteted egy nagy virágládába, igen tekintélyes méretűre tud nőni. Az átlag magassága 60-120 cm. Tavasszal és nyáron érdemes kirakni szabadtérre. Ügyesen kiszűri a levegőből a vegyi anyagokat és a tartása sem bonyolult.

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Amellett, hogy ez a virág gyönyörű, még kiirtani is rendkívül nehéz. Általában nyáron virágzik, kedveli az árnyékos, félárnyékos helyeket és a nedves de nem vizes talajt. Elnyeli a benzolt, a formaldehidet, az ammóniát és a triklór-etilént. Gyorsan szerezz be néhányat otthonra ;)

Szobapáfrány (Spathiphyllum)

Ez a növény a hűvösebb, de 15°C fok fölötti világos helyeket szereti, de a közvetlen napfényt nem kedveli. Gyakran kell öntözni. A fürdőszoba tökéletes hely ennek a kis zöld légtisztítónak, amennyiben van fény a fürdőben. Nagyszerűen tisztítja a levegőt a xiloltól.

Anyósnyelv (Sansevieria)

Az egyik legviccesebb magyar nevű csodanövény :D Szinte mindenhol megtalálható: irodákban, lakásokban, éttermekben. Miért szeretik ennyire? Mert szinte semmilyen törődést nem igényel. Elég havonta egyszer locsolni, szereti az árnyékos helyeket. Ráadásként segíten eltávolítani a benzolt, a formaldehidet, a triklór-etilént és a xilolt a beltéri levegőből.

Gyompálma (Chamaedorea)

Remekül megtisztítja a lakás levegőjét a formaldehidtől. A legjobb ablakpárkányra rakni, hogy elegendő mennyiségű fényt kapjon. Akár 3 méteresre is megnőhet és rengeteg friss,tiszta levegőt fog neked termelni a lakásodban. Ráadásul baromi jól is néz ki! A benzoltól és a triklór-etiléntől is megtisztítja a levegőt.

Aloe Vera

Na erről már tuti mindenki hallott, ha más nem, mint egészséges kajaként, italként, porként, étrend kiegészítőként, sebtisztítóként és még sorolhatnánk. Szinte vég nélküli a rengeteg pozitív hatása az emberi szervezetre. Az Aloe Vera egyszerűen mindenre jó. Akár egy növény is képes felfrissíteni egy kis lakást valamint hatékonyan tisztítja meg a levegőt a formaldehidtől és egyéb vegyszerektől. Ami pedig még külön pozitív: tartása nagyon egyszerű, nem sok figyelmet igényel. Egy dologra kell nagyon figyelni, ezt a saját káromon tanultam meg: nem szabad fagyban kint hagyni, mert egy nyúlós, takonyszerű trutyi lesz belőle és meghal a növény. Szaporítani viszont pofon egyszerű, hajt mint a vesztés, és a hajtásaiból lehet új növényeket hajtatni.

A végére pedig egy ötletes megoldás a szobanövényekhez :) Csinálj raklapból asztalt, a közepébe pedig ültess növényeket. Hát nem baromi jó?

raklap-viragos-asztal2

raklap-viragos-asztal

Osszad bátran!

Meg szóljál hozzá...

Email küldése
X